Hur väljer man växelriktare?

Ska du installera ett par solceller på ditt tak bör du även ha koll på vilken växelriktare du ska köpa till ditt solcellssystem. Det är denna som helt enkelt omvandlar strömmen till växelström, så att du sedan kan använda energin som elektricitet i ditt boende.

Växelriktaren är därför den näst viktiga delen i en solcellsanläggning, där panelerna ligger på första plats. Utan en bra växelriktare kan du inte försäkra dig om att solcellerna kommer genomföra ett så bra arbete som möjligt. Även om dina solpaneler är grymma, behövs det fortfarande en växelriktare för att omvandla energin.

Växelriktaren är dessutom den del som först behöver underhållas och även det som är näst dyrast av hela systemet. Hur kan du då veta vilken växelriktare som passar just dig?

Det första du bör kolla på är att växelriktaren är CE-märkt. Detta ska stå på det produktblad som följer med varan. Du bör också kolla på hur stor växelriktaren är. I vanliga fall ska de ha en watt kapacitet på runt 10-20 % lägre än kapaciteten som solcellen har. Har dina paneler en effekt på runt 10 kW bör därför växelriktaren ligga på ungefär 8 kW.

Du bör också ta en titt på de växelriktare som producerat av en fabrik som är väletablerad. Genom att köpa en växelriktare från ett seriöst företag, kan du också försäkra dig om att de faktiskt är av bra kvalité. Det kan också vara smart att kolla så fabriken erbjuder service, om något skulle hända med växelriktaren du köpt.

Ska du köpa en växelriktare bör du dessutom jämföra olika modeller och fabrikat med varandra. Det kan också vara smart att läsa igenom andra människors upplevelser med olika märken och fabrikat. Ju mer information du har om de olika produkterna, desto enklare kommer du hitta en växelriktare som är bra för dig och din solcellspanel.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.